Palvelutalojemme ja ryhmäkotiemme asukkaita kohdellaan aina yksilöinä. Asukkaidemme hyvinvoinnista, terveydestä ja elämänlaadusta vastaa ammattitaitoinen ja kokenut henkilökuntamme. Läheiset ovat aina lämpimästi tervetulleita Leeviin.
Työntekijöillemme haluamme olla paras työpaikka ja opiskelijoille opintoja tukeva asiantuntija. Vapaaehtoistyöntekijöille kiitollinen ja kumppaneille arvostava yhteistyötaho.
Tutustu kokemustarinoihin.
Olemme asuneet vuodesta 1978 lähtien mieheni kanssa Kannelmäessä, jossa sosiaalinen verkostomme on muodostunut laajaksi. Seurasimme Rumpupolun rakentumista mielenkiinnolla. Muutamia ystäviämme ja tuttaviamme vuosikymmenien takaa muutti vastavalmistuneeseen Leeviin vuonna 2003. Leevissä oli mm. omaishoitajaryhmä ja siellä pidettiin lettukestejä, joissa olimme kutsuttuna mukana aktiivisesti. Miestäni pyydettiin myös pitämään asukkaille kirjankorjauskurssia, jonka myötä Leevin talo ja toiminta tuli meille tutuksi.
Monet asukkaat pyysivät meitä muuttamaan Rumpupolulle, mutta minä vastustelin alkuun. Vuonna 2015 Rumpupolulta vapautui vuokrakolmio, josta ystäväni soitti innostuneena meille. Lähdimme mieheni kanssa katsomaan asuntoa, tykästyimme siihen saman tien ja saimmekin sen heti. Eräs muualla asuva hyvä ystävämme kävi kotonamme Rumpupolulla alkuun usein kylässä. Vierailut saivat hänetkin ihastumaan paikkaan ja pian hän jo muuttikin samaan taloon meidän perässämme.
Onneksi päätimme vuonna 2015 lähteä katsomaan asuntoa. Pidämme kovasti täällä asumisesta. Rumpupolulla on sekä osakkeenomistajia että vuokra-asujia. Olemme yhtä suurta yhteisöllistä perhettä. Naapurustossa autamme toisiamme ja huolehdimme toistemme hyvinvoinnista. Meille on muodostunut tavaksi juoda seinänaapureiden kanssa iltapäiväkahvit joka päivä, kun vain suinkin mahdollista. Touhuamme myös yhdessä asukkaiden kanssa monipuolisesti järjestämällä mm. myyjäisiä, arpajaisia, kirpputoreja ja juhlia tai sitten vain olemme yhdessä ja keskustelemme.
Itse olen erittäin mielelläni kaikessa mukana. Muiden tapahtumien lisäksi, auttelen asukkaita ja ravintolan ihanaa henkilökuntaa aamiais- ja lounasaikaan Ravintola Rummun ruokasalissa ja esimerkiksi asukkaiden omiin koteihin saattamisessa. Tavallaan tekemääni työtä voisi kutsua vapaaehtoistyöksi. Mieheni sanoo välillä, että ”hellittäisit nyt jo vähän”. Mutta minä saan energiaa muista ihmisistä.
Henkilökunta täällä Rumpupolulla on tosi ihanaa. He ovat yksi syy sille, miksi me olemme niin onnellisia. Heille voi puhua mistä tahansa. Luottamus heihin on suuri ja tieto siitä, että asiat jäävät meidän väliseksemme on tosi tärkeätä. Kun toivomme jotain palvelua, se toteutuu aina sopimuksen mukaisesti. Leevin työntekijät ovat vähän niin kuin meidän omia lapsiamme. Meidän läheisiä ja turvallisia ihmisiä. Tarjoan henkilökunnalle aina karkkia, kun he käyvät luonamme. Vien myös usein karjalanpiirakoita henkilökunnalle herkuteltavaksi. Haluan muistaa heitä aina välillä. Palvelutalon johtajan koirat tuovat iloa kaikille, ne ovat sellaisia kivoja karvakavereita. Etenkin mieheni tykkää koirista ja hänellä onkin aina rollaattorissa mukanaan koirakarkkeja.
Leevin palvelu on aina asiakaslähtöistä. Voimme vain kehua saamaamme palvelua, josta meillä on ainoastaan positiivia kokemuksia ja näkemyksiä. Suosittelen lämpimästi kaikille Leeviä – ei ole parempaa paikkaa asua.
Vanhempani muuttivat vuonna 2003 Rumpupolun palvelutaloon Kannelmäkeen. Isäni ei enää pärjännyt kotona äidin kanssa, sillä hän tarvitsi enemmän hoivaa ja huolenpitoa. Leevin palvelutaloa rakennettiin Haagaan vuonna 2005. Rumpupolun palveluvastaava oli siirtymässä samoihin tehtäviin Leevin palvelutaloon. Hän houkutteli vanhempiani siirtymään sinne, jotta he voisivat ikääntyä yhdessä, asuen lähellä toisiaan. Niin äitini muutti ensin Leevin palvelutaloon ja isäni perässä Hellikotiin, tehostetun palvelun ryhmäkotiin.
Vanhemmillani on ollut hyvä olla Leevissä. Minulle ainoana lapsena se on ollut valtava helpotus. Vaikka omaisen rooli onkin tärkeä, niin pystyn irtautumaan ja nauttimaan myös omasta elämästäni. Tiedän, että tarvittaessa voin aina ottaa yhteyttä Leevin henkilökuntaan. Hyvä hoito ja tarvittaessa avun saanti ympäri vuorokauden luo turvallisuutta kaikille osapuolille. Hoiva- ja kotipalveluihin olemme olleet aina hyvin tyytyväisiä. En voi mitenkään yhdistää Leevin palveluita niihin epäinhimillisyyksiin ja laiminlyönteihin, joita vanhusten hoidosta on tullut ilmi julkisuudessa ja mediassa.
Leevin asukkaat tapaavat ja kokoontuvat yhdessä erilaisten teemojen parissa. Toisinaan he järjestävät tapaamisia itse, mutta Leevissä tarjotaan myös ohjattua ryhmätoimintaa. Asukkaille järjestetään juhlia ja retkiä, joissa itsekin olen ollut usein avustamassa vapaaehtoisen roolissa. Leevin palvelutaloon on tehty oma kirjasto, josta voi lainata mielekästä lukemista. Kirjasto toimii myös kokoontumispaikkana, ja on siellä monet asukkaiden synttäritkin juhlittu porukalla.
Henkilökunta huomioi niin asukkaat kuin omaisetkin. Käytävillä hymyillään ja tervehditään tavattaessa. Tunnen aina olevani tervetullut Leeviin. Ehdottomasti suosittelen Leevin palveluita kaikille. En voi eritellä mikä Leevissä olisi parasta – se on se kokonaisuus, hyvä hoito, osallisuus ja elämänilo.
Tieni Leevin työntekijäksi oli hiukan perinteistä poikkeava. Myin tyttäreni vaatteita netissä ja eräs Leevin työntekijä saapui niitä ostamaan. Sosiaalisina ja avoimina ihmisinä aloimme kaupanteon yhteydessä keskustelemaan mm. omista vahvuuksistamme ja osaamisestamme. Ostaja, Leevissä jo pitkään työskennellyt henkilö vinkkasi, että Leevissä tarvittaisi minun tyyppistä osaajaa. Tein tuolloin keikkatöitä toiselle taholle, joten jätin asian huomiotta. Muutaman päivän kuluttua sain viestiä samaiselta ostajalta. Hän oli kertonut minusta palvelutalon johtajalle, joka pyysi ottamaan yhteyttä sopiaksemme tapaamisen. Tapaaminen oli hyvä ja totesimme arvojemme kohtaavan. Niin alkoi kotipalvelutyöntekijäurani Rumpupolun palvelutalossa helmikuussa 2015.
Leevissä parasta on pieni työ- ja asukasyhteisö. Työpaikalle on kiva tulla. Aina on tunne, kun tulisi kotiin ja voi olla ihan oma itsensä. Yhteishenki työkavereiden ja asukkaiden välillä on tosi hyvä. Me olemme läheisiä, tunnemme toisemme hyvin, vaihdamme kuulumisia ja pidämme huolta toinen toisistamme.
Olen tunnollinen, palvelualtis ja helposti lähestyttävä työntekijä. Tapaan päivittäin useita asukkaita palvelutalossamme. Tervehdimme toisiamme ja pysähdymme kiireettömästi vaihtamaan aina kuulumisia. Asukkaiden tyytyväisyys ja palaute tuntuvat hyvältä. On ilo työskennellä asukkaidemme hyväksi.
Kuulen asukkailta paljon arvokkaita elämäntarinoita, joiden avulla itse opin ymmärtämään ja näkemään asioita myös uusista näkökulmista. Jokainen tarina on omanlaisensa ja juuri niiden avulla syntyvät vastavuoroiset keskustelut, jotka tekevät työstäni todella antoisaa.
Leevissä jokainen työntekijä saa tehdä ja tekee työtään omalla persoonallaan. Työ on monipuolista, vaihtelevaa ja mielekästä. Kokonaisuuteen voi jokainen työtekijä itse vaikuttaa. Monipuolisuus tekee työstä rikastuttavaa ja vastavuoroista. Jokainen päivä on omanlaisensa uusi seikkailu.
Sain helmikuussa 2019 yhteydenoton Leevistä. Pienen alustuksen jälkeen vuosia Leevissä työskennellyt tuttu soittaja pyysi minua hallituksen jäseneksi ja vapaaehtoistyöntekijäksi. Tarinat, joita olin häneltä Leevistä vuosien saatossa kuullut ja vapaaehtoistyökokemukseni lastensuojelujärjestössä auttoivat nopean päätöksen tekemisessä. Suostuin pyyntöön ja kun yhdistyskokous vielä valitsi minut hallitukseen, oli uuden aika alkanut.
Olen onnekas saadessani viettää paljon aikaa rakkaiden lasteni ja lastenlasteni kanssa. He ovat suurimmat rikkauteni. Mutta omat harrastukseni vapaaehtoistyötoiminnassa tuovat myös elämääni merkitystä. Mitä enemmän itselleni tulee ”lukemia mittariin”, sitä enemmän huomaan toivovani saada tehdä oikeasti merkityksellisiä asioita. Leevin myötä olen saanut aivan uudenlaista sosiaalista pääomaa. Olen saanut tutustua ihaniin ikäihmisiin, kuulla heidän tarinoitaan vuosikymmenien ajalta ja pohdintojaan myös ikääntymisen haasteista. Olemme nauraneet yhdessä, vakavoituneet yhdessä ja ajoittain yritämme saada muistosta kiinni. Kohtaamisemme ovat vastavuoroisia ja merkityksellisiä.
Olen päässyt myös seuraamaan läheltä Leevin henkilökunnan asiantuntevaa, laadukasta ja lämmintä paneutumista työhönsä. Olen täysin vaikuttunut näkemästäni ja erityisesti kuulemastani: Leevin asukkaat antavat ainoastaan positiivista palautetta saamastaan hoidosta ja palveluista. Myös ne asukkaiden läheiset, joita olen tavannut, kiittävät henkilökuntaa lämpimästi. Tuntuu hyvältä olla pieni osa tätä yhteisöä.
Suosittelen vapaaehtoistyötä kaikille, joilla on tahtotila ja aikaa tehdä yhdessä hyvää toisille. Vakuutan, että siinä samalla tekee hyvää myös itselleen!
Leevistä otettiin minuun ja yhtiökumppaniini Teroon yhteyttä vuonna 2012. Tulimme pyynnöstä konsultoimaan koko palvelukokonaisuutta, koskien ruoka ja ravintolapalveluita Rumpupolun palvelutaloon ja Leevikodin ryhmäkotiin. Toimme omaa asiantuntijuuttamme ja osaamistamme esille laadultaan ja ravintoarvoltaan hyvän lounasravintolan palveluista. Tapaamisten ja konsultoinnin jälkeen meitä pyydettiin hoitamaan Rumpupolun palvelutalon ruokapalvelut. Kiinnostavan kumppanin vuoksi päätimme laajentaa yhtiökumppanini kanssa konserniamme ja päädyimme yrittäjiksi Rumpupolun palvelutaloon. Lounasravintolamme sai nimekseen paikan mukaisesti Ravintola Rumpu. Kannelmäestä saatu positiivinen palaute kiiri Haagaan ja vuonna 2014 käynnistimme Leevin toiveesta toisen Ravintola Rummun Leevin palvelutalossa. Molemmat ravintolat ovat avoinna kaikille.
Haagan ja Kannelmäen Ravintola Rumpujen palveluissa huomioimme ikäihmisten erityspiirteitä ja heidän tarpeitaan hyvän palvelukokonaisuuden saavuttamiseksi. Ikäihmiset, kuten kaiken muunkin ikäiset, haluavat hyvän makuista ruokaa. Makumaailmaan kiinnitämme huomiota ja käytämme mausteita monipuolisesti. Myös ravintoarvot huomioimme ruokalistoja suunniteltaessa ja suosimme kotimaisia raaka-aineita. Hyvä ja terveellinen ruoka vaikuttaa positiivisesti ihmisiin. Ruoka herättää myös paljon keskustelua asukkaiden keskuudessa. Ruoka on tärkeä osa heidän arkipäiväänsä, joten se saa myös meiltä arvoisensa huomion.
Tuotteistuksessa kuulemme asukkaita ja henkilökuntaa, sillä tarvitsemme heidän asiantuntijuuttaan parhaan mahdollisen tuotevalikoiman tarjotaksemme. Asukkailta ja henkilökunnalta saamme rehellistä palautetta mm. ruuan koostumuksesta, ruokailun mutkattomuudesta, ruokalistojen ymmärrettävyydestä ja niiden fontin koosta. Asukkailta olemme oppineet paljon ja saadun palautteen perusteella olemme pystyneet kehittämään toimintaamme edelleen ikäystävällisemmäksi.
Leevin ja Rummun henkilökunta on aktiivisesti päivittäin tekemisissä toistensa kanssa. Tunnemme toisemme hyvin ja koska molempien toimijoiden henkilökunta on pitkäaikaista, on yhteistyö mutkatonta. Tarpeen mukaan pidämme yhdessä kokouksia ja etenkin juhlapyhien aikaan suunnittelemme yhdessä asukkaiden toiveiden mukaiset ruuat. Yhteistyömme alkuaikoina yllätyimme positiivisesti, kun uudeksi vuodeksi toivottiin ranskalaisia ja nakkeja. Alun hämmennyksen jälkeen ymmärsimme, että myös ”roskaruuasta” nautitaan kaiken ikäisinä.
Pieninä organisaatioina pystymme molemmat reagoimaan ja muuttamaan toimintaamme nopeasti. Leevin kanssa yhteistyö on sujunut hyvin jo vuosia. Mielestäni parasta on se, että haasteet ratkaistaan aina yhdessä. Olemme samassa veneessä ikäihmisten hyväksi, luottamus on molemmin puolista ja toimiva yhteistyö kaiken A ja O.
Olen geronomi-opintojeni puitteissa toteuttanut Leevissä useita projekteja vuodesta 2017 alkaen. Heti ensimmäisen projektini aikana huomasin, kuinka hyvin opiskelijat otettiin Leevissä vastaan ja kuinka henkilökunta palvelutalon johtajaa myöten sitoutui projektien toteuttamiseen. Valitsimme yhdessä henkilökunnan kanssa ne asukkaat, joiden toimintakykyä ja hyvinvointia projektimme parhaiten hyödyttäisi. Leevissä asukkaita kannustetaan osallistumaan talon eri tapahtumiin, joten oli helppo saada heidät innostumaan myös projekteistamme. Kaikki projektit toteutettiin tiiviissä yhteistyössä henkilökunnan ja asukkaiden kanssa.
Ensimmäistä projektiamme varten tiedustelimme asukkailta, millaista toimintaa he toivoisivat meidän järjestävän. Olimme iloisesti yllättyneitä, kun kuulimme heidän haluavan opiskella uusia asioita, ja toivoivat meidän kertovan heille mm. aivoterveydestä ja evoluutiosta. Oli hienoa huomata, että halu oppia jatkuu läpi koko elämän. Ryhmätoiminta sai nimekseen ”opitaan yhdessä – ilon kautta”.
Leevin henkilökunnan aito välittäminen välittyi yhteistyöhömme ja ennen kaikkea asukkaisiin. Välittäminen ilmeni hyvänä vuorovaikutuksena, jota opiskelijoiden oli ilo seurata. Koska Leevin henkilökunta tuntee hyvin asukkaidensa elämänhistoriaa, auttaa se heitä myös ymmärtämään ja tukemaan niitä tarpeita ja toiveita, joita asukkailla on.
Viimeisimmässä projektissa käynnistimme naapurustoimintaa. Tavoitteena oli, että teemme itsemme ohjaajina vähitellen tarpeettomiksi ja että asukkaat jatkavat tapaamisia keskenään, itse valitsemiensa keskusteluteemojen parissa. Alun haparoinnin jälkeen, asukkaista löytyi sisäisiä voimavaroja ja uskallusta jatkaa matkaa yhdessä. Se toi osallisuuden ja onnistumisen tunteita, vahvistaen heidän itsetuntoaan. Se, että ryhmä kokoontuu edelleen säännöllisesti ja että siellä voidaan puhua haastavistakin aiheista, kertoo yhteishengestä ja siitä, että asukkaat tuntevat voivansa turvallisesti ilmaista ajatuksiaan. Opiskelijana pidän naapurustoiminta-projektia tärkeimpänä onnistumisenani ikääntyneen hyvinvoinnin tukemisessa.
Lisätietoa:
Geronomi (AMK)
Geronomin koulutuksen perustehtävänä on kouluttaa kokonaisvaltaisen vanhustyön osaajia, jotka tukevat hyvää ja osallistuvaa vanhenemista.
Geronomi edistää vanhojen ihmisten hyvinvointia, sosiaalista osallisuutta, terveyttä ja toimintakykyä. Geronomi huomioi vanhan ihmisen yksilöllisen elämänkulun, perheen ja lähiyhteisön merkityksen sekä kokonaisvaltaiset voimavarat ja tuentarpeet erilaisissa elämäntilanteissa.
Geronomin asiantuntijuus rakentuu monitieteisestä gerontologisesta tiedosta.